środa, 25 lutego 2015

,

Proste muffinki pomarańczowe

Na szycie nadal nie ma czasu, wiec pozostaje skupić się na smaku J

Jakiś czas temu naszło mnie na COŚ słodkiego, ale COŚ innego – znacie to?! Taka chandra, kiedy już ma się dość muffinek czekoladowych, cytrynowych czy waniliowych a jednocześnie nie ma się ochoty na pieczenie czegoś wykwintnego. Chodziłam, szukałam i w końcu padło na orzeźwiający smak pomarańczy. Metodą prób i błędów udało mi się znaleźć idealną recepturę na muffiny pomarańczowe.




Są bardzo aromatyczne, pachną słodką pomarańczą, ale nie zamulają. Na wierzchu mają skarmelizowaną, lekko chrupiącą skórkę a w środku mięciutkie, pomarańczowe ciasto.

Składniki na 2 blachy (24 szt.):
- 400 g mąki
- 300 g cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- sok i skórka z pomarańczy
- ok. 300 ml mleka
- 2 jajka
- ok. 120-150 g masła

Masło musi być roztopione i schłodzone, tak więc zaczynamy od niego - topimy i odstawiamy do schłodzenia.

Następnie, jak w klasycznym przepisie na muffinki, mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do nich dodajemy otartą skórkę z pomarańczy (pomarańczę należy dokładnie wyszorować a następnie sparzyć wrzątkiem).

Kolej na składniki mokre. Do ich wymieszania będzie potrzebne naczynie z podziałką. Wyciskamy do niego sok z pomarańczy (im więcej tym lepiej, ale nie należy przekraczać połowy). Dopełniamy mlekiem do wysokości 400 ml. Dodajemy roztrzepane jajka i roztopione masło. Ważne żeby składniki (mleko i jajka) miały temperaturę pokojową, bo inaczej masło się zetnie.

Następnie łączymy składniki suche i mokre, mieszamy krótko tylko do połączenia składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć cista.

Foremki do muffinek napełniamy do ¾ wysokości i pieczemy w temp 2000C przez ok. 20 - 25 min standardowo do suchego patyczka.

I to wszystko - prosto, szybko i smacznie J




Podziel się:

0 komentarze:

Prześlij komentarz