Dieta kobiety karmiącej to inaczej marchewka na 1000 sposobów. J
Tym razem w postaci deseru.
Bardzo lubię słodycze, a najbardziej muffinki czekoladowe. Obecnie jednak kakao
jest na liście zakazanych produktów ze względu na działanie alergizujące, więc
zamieniłam je na… marchewkę. J
Od dawna słyszałam, że ciasto marchewkowe jest pyszne ale nigdy mnie nie pociągało. Teraz zostałam jednak przymuszona sytuacją i po raz pierwszy wypróbowałam przepis na marchewkowe muffiny – od razu podbiły moje serce. J Są słodkie, zdrowe i nie szkodzą mojej Małej, która i tak ma spore problemy z brzuszkiem. L
Inspiracją był ten przepis, na jego bazie powstała uproszczona
wersja muffinków, ponieważ orzechy też są na liście produktów zakazanych, a
ananasów akurat w domu nie było (tak jakby zawsze były;)).
Składniki na ok. 12 muffinów:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka startej marchewki (i jeszcze troszeczkę J)
- 2-3 łyżki mleka
Wykonanie:
Mieszamy ze sobą składniki suche, czyli: mąkę, cukier, sodę,
proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do pierników.
W osobnej misce mieszamy składniki mokre, czyli jajka
(roztrzepane), olej i mleko. Jeżeli chcecie aby muffiny były bardziej suche
mleko można śmiało pominąć. Następnie do mieszanki mokrych składników
dosypujemy wymieszane wcześniej suche i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na końcu dodajemy marchewkę.
Ciasto nakładamy do foremki na muffinki wyłożonej wcześniej
papilotkami i pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180ºC.
Po tym czasie
sprawdzamy patyczkiem czy muffinki się upiekły, do tzw. suchego patyczka. I
gotowe. Smacznego!
Moje muffinki znikają w rekordowym tempie, niestety
większości zjadane przeze mnie.J
I można by rzec, że to przepis idealny gdyby nie fakt, że Małej chyba nie
pasuje przyprawa do pierników, a szkoda, bo daje fajny smak.
Ślinka cieknie, zabieram się do pieczenie:)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńPrzepadam za muffinkami i często je piekę. Lubię jednak trochę je urozmaicić dodając bakalie albo jakąś polewę. Bardzo fajny przepis na polewę znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Jest bardzo prosta, ma idealna konsystencję i pięknie błyszczy. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń