piątek, 22 maja 2015

Ciasto z rabarbarem



W tym roku sezon ciast z owocami otworzyliśmy warzywem - rabarbarem. J Pojawił się nagle w osiedlowym sklepiku i od razu uwiódł mojego męża. Kupił prawie kilogram i z uśmiechem na ustach pognał do domu aby obwieścić mi radosną nowinę: „Kochanie kupiłem rabarbar! UpieczeMY ciasto?”. „UpieczeMY” oznacza oczywiście „upieczesz”. Nie pozostało mi nic innego jak rzucić wszystko i zabrać się za pieczenie. J





Szybko przypomniałam sobie najprostszy i najpyszniejszy przepis na ucierane cisto z rabarbarem i kruszonką (przepis na blachę 22 x 30 cm):

Kruszonka:
- 120 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki

Cisto:
- ok. 800 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła/margaryny do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
- 4 jajka
- 1 i ½ szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zaczynamy od kruszonki aby zdążyła stwardnieć w lodówce. Masło na kruszonkę roztopić i przestudzić. Dodać mąkę i cukier. Wymieszać, zagnieść w rekach, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia. (Można dodać cynamon do smaku).

Następnie przygotowujemy rabarbar. Należy go obrać, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 1-2 cm) i wymieszać z dwiema łyżkami cukru i mąki.

Na końcu przygotowujemy cisto. Do miski wrzucamy masło lub margarynę do pieczenia, najlepiej żeby miała temp pokojową. Dodajemy cukier razem z cukrem waniliowym i ucieramy aby składniki stworzyły jednorodną masę. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim i ucieramy po każdym. Do masy dosypujemy mąkę (najlepiej przesianą), pół łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.

Przekładamy cisto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy delikatnie rabarbar, nie wbijamy go w ciasto. Rabarbar przykrywamy kruszonką. Z podanych składników wychodzi dość gruba kołderka, jeżeli ktoś woli mniej kruszonki może spokojnie zrobić z połowy podanych składników. Pieczemy przez ok. 50 min. w temp 180 stopni.

Dzięki kruszonce cisto jest słodkie, a kwaśny rabarbar tworzy idealny kontrast.




Sezon na ucierane cisto z owocami uważam za otwarty! 
Podziel się:

0 komentarze:

Prześlij komentarz